Beauty. Lifestyle. Review. Collaboration.

04 February 2018

Pengalaman Menarik DIY Coklat di Harriston Chocolate

Belajar proses membuat coklat memang sentiasa dinantikan oleh penggemar coklat. Nampak mudah nak corakkan coklat ni tapi sebenarnya agak sukar apabila tiada teknik yang betul.

Terima kasih kepada Encik Shahrel dari Bahagian Jualan dan Pemasaran Harriston Chocolate dan Racheal dari Foodilifecious dan drLife memberi peluang untuk turut serta pada kelas kali ini. Untuk sampai di Harriston Signature Outlet Qiss naik tren MRT dan turun di Stesen Maluri. Seterusnya ambil Grab untuk ke Harriston Signature Outlet yang terletak berdekatan Shamelin Mall.

Sebelum memulakan kelas DIY pembuatan coklat ini, kami di beri penerangan oleh En. Shahrel dari Bahagian Jualan dan Pemasaran Harriston tentang penubuhan Harriston Signature Outlet ni.


Pada tahun 2005, Harriston coklat ditubuhkan dengan hanya membuka sebuah kedai kecil di Jalan Imbi. Keistimewaan Harriston coklat dalam memperkenalkan identiti Malaysia dalam sektor pembuatan coklat adalah dengan penghasilan 150 jenis coklat pelbagai perisa termasuk Kelapa, Tongkat Ali dan Durian. Kini terdapat 5 cawangan Harriston Signature Outlet di Malaysia.

Bermula dengan penerangan jenis-jenis coklat dan Qiss juga sempat merasa beberapa jenis coklat iaitu Dark Chocolate, Milk Chocolate dan White Chocolate.

Kalau bab merasa ni memang Qis suka sangat nak share sebab walaupun nama dia coklat tapi rasa dan tekstur dia berlainan tau.
Dark Chocolate ni lebih pekat coklat dia dan agak pahit tetapi sedikit manis.


Milk Chocolate pulak rasa seperti kebanyakan coklat yang ada dipasaran dan Harriston punya rasa lagi best dan manis gitu.


White Chocolate sedap juga dan boleh diwarnakan untuk mendapatkan corak yang menarik.


Seramai 10 orang blogger bersiap sedia untuk membuat coklat sendiri. Jom tengok hasil coklat Qis. Korang jangan gelak pulak tauu.

Fokus

Tadaa! Gigil-gigil tangan nak ratakan coklat ni sebab first time. So dah jadi la coklat Qis ni.


DIY Premium. Boleh bawa balik coklat ni tau

Ada 3 pakej buat semua yang ingin mengikuti kelas DIY coklat ini.
1. DIY Ekspres: RM 8 / seorang (15 minit)
2. DIY Premium : RM 35 / seorang (60 minit)
3. Luar Kawasan DIY Premium : RM 70 / seorang sehingga habis acara

DIY Ekspres ni sangat sesuai untuk kumpulan kecil
Termasuk pembuatan lolipop coklat dan corak di atas biskut

DIY Premium (Di dalam kawasan dan Luar kawasan)
- Sesuai untuk kumpulan besar
- Ada 4 proses iaitu Acuan pelbagai corak, Coklat Lolipop, Biskut Bercorak dan Acuan Orang Utan
- Sesuai untuk Team Building, Sambutan Hari Jadi dan lain-lain.

Lepas habis kelas DIY ni kami dibawa melawat bahagian jualan coklat. Semua dah siap di pek cantik-cantik dan boleh terus dihadiahkan kepada kenalan.

I love you too. Cantik pek dia kan.

Pek yang menarik dan cantik
Acuan Orang Utan - Harris yang menjadi jenama bagi Harriston Chocolate

Terdapat ramai pelancong datang melawat ke sini dan mengambil kesempatan membeli coklat secara banyak untuk dibawa balik ke negara mereka.

Bergambar bersama dekorasi menarik iaitu replika KLCC

Encik Shahrel dari Bahagian Jualan dan Pemasaran Harriston


Bergambar bersama kumpulan blogger

Dekat bahagian jualan ni korang boleh rasa kebanyakan jenis coklat yang dijual. Qis sempat rasa Expresso Coffee Chocolate, serius sedap walaupun Qis tak minum kopi tapi coklat kopi Expresso ni memang sedap.

Coklat Kopi

Yang kedua Qis rasa coklat cili dan coklat kari. Coklat Cili ni memang pedas bagi Qis sebab Qis tak makan pedas tapi coklat kari memang best dan sedap rasa dia. Rasa macam makan kari tapi dalam masa yang sama boleh rasa manis coklat.

Jalan-jalan sambil tengok coklat, nampak pulak buah durian besar-besar ni. Dah kenapa ada durian pulak? Sedap ke makan durian dengan coklat? Mula-mula Qis tak berani nak rasa coklat durian ni sebab mustahil rasa dia sedap kan. Tapi ambil juga tester dan memang rasa dia sedap sangat-sangat.

Bukan buah durian betul ni. Replika sahaja.

 Tahu tak Harriston Chocolate ni letak isi durian D24 dalam coklat. Memang terubat rasa teringin makan durian masa tu. Rasa coklat dia memang terbaik tau.

Isi durian dalam coklat

Sempat juga shopping coklat. Kotak dia cantik-cantik. Ada coklat bertemakan Tahun Baru dan Cinta. Sesuai sangat dibuat hadiah untuk yang tersayang.
Coklat tema Tahun Baru

Coklat tema Cinta

Oklah, bila dah puas jalan-jalan beli coklat tadi, singgah minum coklat panas dekat Café yang turut ada di outlet ni. Ada cream puff dan pelbagai jenis muffin. Semua sedap-sedap dan berbaloi dengan rasa yang dijanjikan.

Kafe Harriston

Pelbagai jenis muffin

Kalau korang nak rasa pengalaman menghias coklat sendiri, jom datang ke outlet ni atau boleh je dapatkan coklat pelbagai perisa ni di alamat seperti berikut.

SIGNATURE Outlet
10 & 12, Jalan 13/91,
Taman Shamelin Perkasa,
Jalan Cheras, 56100 Kuala Lumpur,
Malaysia
Phone: +603 9281 5122 / +603 9282 5122
68, Jalan Kelawei, 10250,
Georgetown, Penang,
Malaysia
Tel: +604 226 1626 / +604 226 2306
BOUTIQUE
Pusat Perlancongan Malaysia (MATIC)
139 Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur,
Malaysia.
Tel: +603 2162 2008 / +603 2162 4008
20-D, Jalan Bagan Jermal,
10250 Penang,
Malaysia.
Tel: +604 226 7010
HARRISTON
Gohtong Jaya, Genting Highland
1 & 2, Jalan Jati 1,
Bandar Gohtong Jaya,
69000 Genting Highland,
Malaysia.
Tel: +603-6100 2010

waktu Operasi
9pagi-6petang setiap hari
9pagi-8malam setiap hari (Harriston Boutique, Jalan Ampang)

Reactions:

10 comments:

  1. sedap betul choc durian tu...even jatuh hatidgn choc kari..sedap dan unik

    ReplyDelete
  2. Wahhh bestnye coklat!! kita suka dark coklat...huhu durian pon ade ye? xpnah rasa lagi

    ReplyDelete
  3. I love chocolates! Did you enjoy the chocolate workshop? I wish we have this event as well.

    ReplyDelete
  4. How interesting that you get hands-on experience in making and decorating your own chocolate in the workshop! I would certainly love to attend something similar.

    ReplyDelete
  5. Reading your post makes me hunger of chocolate. Luckily I still have harriston Chocolate. Can lol the craving at least.

    Racheal

    ReplyDelete
  6. The goodies from the visitation is a lot! Oh how I love chocolate! You guys definitely have a fun experience there =)

    ReplyDelete
  7. menariknya! i suka sangat coklat. Nampak macam susah je nak buat

    ReplyDelete
  8. So fun to diy coklet... I nak makan choco...

    ReplyDelete
  9. Wow! Those chocolate seem so yummy leh! I want to DIY too

    ReplyDelete

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Follow My IG

Domain murah

Rezeki Travel

Popular Posts

Categories

11.11 11street aabc Ads aesthetic airasia Althea Android Apparel apps automotif automotivereview Auxinlive Bangsawan bbq beauty beauty review Blogger Blogger review brownies Buffet Buka puasa Cannis Cannis Event Cannis Launch CannisApp car cheras chocolate citrawarna clinic coaching coklat contest cookies damansara domain Domino's Domino's pizza Dominos Duit electronic review etw etw6 Event facial Fernleaf fesyen food food review Foodreview forex gadget gayatravel giveaway gold Guardian gula hair removal happyfresh Haqqi Harriston Honor hotel review Income Innphonim blockchain Jag Jahitan jakel jdt jewellery johor kelas jahit kembara kembarabloggersjohor klfw Korean Kuih Raya lapetales laser launch lazada Lipstick maiwp makan makanan arab Malaysia matic McCormick McDonald's media Merdeka mobile motac Moto C Moto M moto z2 play motorola msi myvi myvi2018 NASDAQ ngeteh Nimpmos Online onlineshopping onlinetraining pageviews Pak John Steamboat & BBQ Pemanis stevia Pensonic perodua Petaling Jaya pharma pharmacy Pharmaniaga pizza Pizza Hut planner Poh Kong ppz product product review Projek57 property Putrajaya railway Ramadan Raya realme review Safi sale Shah Alam Shopee shopping Singapore skim thohir skin skincare spa spa review spareview SS2 Stevia summit tambah pendapatan Teater technical techno teknologi tengkubutang thegaragekl tourism tourism malaysia tourism selangor Tourism Tourism Japan Tourismjohor tourismmalaysia train trainer travel TVC unity unity ribbon upen Waterpark zakat zoo

Google+ Followers

BTemplates.com

Followers

Blogroll

Rezeki Bulanan

About

Copyright © Qisstiera | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com