Beauty. Lifestyle. Travel. Review. Collaboration.

20 April 2023

Penjual Wanita Malaysia di Shopee Meningkatkan Wanita Lain di Shopee

100% Perniagaan Milik Wanita Mengupah atau Mengajar Wanita Lain Untuk Berjaya


Kajian Shopee 2023 ShopeeSapotLokal Building Connected Communities(1) mendapati 100% wanita Malaysia yang mencapai rangkuman ekonomi berkongsi kejayaan mereka dengan menaikkan semangat wanita lain di B40 dan kawasan luar bandar. Bagi 1,015 penjual wanita yang ditinjau di pasaran dalam tempoh Ramadan ini: dua pertiga mengupah wanita bujang, luar bandar atau miskin, atau sumber produk terus daripada pembekal milik wanita; satu pertiga memudahkan peluang rangkaian dan program latihan.

Penjual Wanita Malaysia di Shopee Meningkatkan Wanita Lain di Shopee

Penemuan ini menunjukkan bahawa wanita Malaysia dalam ekonomi digital bukan sahaja menyokong tanggungan isi rumah semasa jualan e-dagang puncak Ramadan(2), tetapi merupakan penggerak dalam memberi kembali dengan mengurangkan halangan untuk masuk, meluaskan akses kepada pelanggan, dan menyediakan lebih fleksibiliti dalam pengurusan masa kepada wanita lain.

Apabila ditanya "Bagaimanakah Shopee membuka peluang baharu untuk penjual wanita seperti anda?" – lapan daripada sepuluh responden menghargai faedah dan kebebasan memulakan kedai dalam talian dengan mudah dengan pelaburan minimum dan meningkatkannya untuk pertumbuhan yang mampan, manakala dua daripada sepuluh responden menghargai masa yang mereka dapat untuk menyara keluarga, mengejar aspirasi sendiri dan meningkatkan kemahiran mereka.

Setelah mencapai kejayaan untuk diri sendiri pada Raya ini, wanita di Shopee telah dapat menjimatkan masa dan usaha dalam mewujudkan aliran pendapatan alternatif, membina hubungan dengan penjual semula, vendor dan rakan kongsi infrastruktur yang mereka tidak mempunyai kenalan sebelumnya, dan fikirkan cara melabur untuk mendapatkan pelanggan pertama mereka, terutamanya bagi wanita terpinggir atau miskin di luar bandar dan komuniti B40. Apatah lagi, mengimbangi kerjaya mereka di atas tanggungjawab rumah tangga dan membesarkan anak-anak.

Komuniti penjual wanita #ShopeeSapotLokal mempunyai tujuan dan memanfaatkan peluang untuk memperkukuh inklusiviti yang saksama dengan menarik minat generasi muda pembeli Malaysia yang membeli-belah secara dalam talian(3). Apabila Generasi Z memilih untuk membeli daripada kedai milik wanita, tinjauan membantu mereka memahami sebab perniagaan wanita ini perlu disokong: 60% responden didorong oleh pertumbuhan kerjaya, pemerkasaan kewangan dan kestabilan jangka panjang. 40% percaya dalam membuat impak positif dengan produk yang meningkatkan kehidupan dan menjadi suri teladan yang boleh dicontohi wanita dan kanak-kanak.

Kenneth Soh, Ketua Pemasaran di Shopee Malaysia, berkata, “Kami mahu menjadikan e-dagang boleh diakses untuk semua. Dengan tinjauan ini, komuniti wanita perniagaan yang diperkasakan Shopee mendapat suara mereka. Mereka menyokong dengan cara yang berbeza untuk menaikkan semangat wanita lain dan menggalakkan pembeli dalam talian untuk menyokong mereka. Wanita memainkan peranan penting dalam ekonomi digital Malaysia, dan kami mendengar dengan teliti dan memberi mereka platform untuk berjaya."

Penyertaan mereka yang semakin meningkat dalam e-dagang membolehkan wanita Malaysia memberikan pandangan tentang cara meningkatkan kemahiran wanita lain untuk membuka potensi pertumbuhan mereka. 70% wanita yang ditinjau percaya bahawa memahami orang dan kepercayaan sebagai kritikal untuk kejayaan — 30% mengutamakan pemasaran sebagai penting untuk menambah baik kandungan kedai dan menyampaikan kisah jenama mereka, 20% memberi tumpuan kepada pengalaman membeli-belah yang menarik untuk meningkatkan pesanan dan 20% menekankan pelanggan perkhidmatan untuk penarafan bintang dan ulasan positif. Hanya satu pertiga yang percaya peningkatan kemahiran diperlukan dalam menavigasi ciri platform atau mengoptimumkan operasi.

Apabila ditanya ciri pasaran Shopee yang paling mereka gunakan untuk berkembang berdasarkan keperluan dan cabaran sebagai usahawan wanita, 36% penjual wanita ingin menjadi penjual pilihan atau mencapai status Shopee Mall. 25% mahu menggunakan influencer dan Shopee Live untuk keterlihatan yang lebih baik, 23% mencari Seller Education Hub dan sokongan Shopee Bintang Komuniti, dan 18% ingin memanfaatkan Kempen Besar.

“Memperjuangkan kejayaan wanita lain bermakna mereka boleh membantu antara satu sama lain menentukan cara komuniti Malaysia dibina, dikomunikasikan, dan cara perniagaan berasaskan nilai dijalankan. 90% wanita yang ditinjau akan mengesyorkan Shopee sebagai platform pilihan kepada penjual wanita lain yang mempromosikan beli-belah berasaskan nilai dan inklusiviti,” kata Soh.

0 comments:

Post a Comment

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest
Intellifluence Logo

Follow My IG

Adidas

Domain murah

Rezeki Travel

Popular Posts

Blog Archive

Followers

Rezeki Bulanan

BTemplates.com

Shopee

Copyright © Qisstiera | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com