Beauty. Lifestyle. Travel. Review. Collaboration.

04 January 2022

Tahniah Dr. Mustafa Mohammed Taher Diiktiraf Pakar Bedah Bariatrik Terbaik Asia Pasifik

Kesungguhan Dr. Mustafa Mohammed Taher yang ingin melihat pesakitnya sembuh dan dapat menjalani hidup sihat dan ceria membuahkan hasil apabila beliau diiktiraf sebagai salah seorang pakar bedah Bariatrik terbaik di Asia Pasifik, bertempat di Pusat Perubatan CENGILD pada majlis Anugerah Kesihatan dan Pelancongan Global baru-baru ini di Kuala Lumpur. 

Komitmen Dr. Mustafa sebagai salah satu penyumbang dalam penjagaan kesihatan di rantau Asia Pasifik yang telah menunjukkan kontribusi yang konsisten dalam penjagaan kesihatan, terutamanya dalam pembedahan Bariatrik dan membantu pesakitnya sepanjang perjalanan mereka untuk menjalani gaya hidup yang lebih baik, dan untuk mendapat kesihatan yag terbaik dalam kehidupan. Dr Mustafa yang merupakan Pakar Bedah GI dan Bariatrik telah melakukan lebih daripada 2000 pembedahan bariatrik di klinik swasta sepanjang tempoh 3 tahun yang lalu. 

Dr. Mustafa Mohammed Taher bersama piala anugerah yang diterima 

Kebanyakan pesakit Dr. Mustafa sebelum ini mengalami masalah obesiti dan berat badan berlebihan yang menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan dan halangan kepada pelbagai aktiviti harian mereka. Daripada Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019, 50.1% daripada populasi dewasa kini dilaporkan mengalami berat badan berlebihan (30.4%) atau obes (19.79%). Statistik ini sangat membimbangkan kerana obesiti adalah penyumbang utama kepada pelbagai penyakit berbahaya. 

Dengan pembedahan Bariatrik yang mereka jalani bersama Dr. Mustafa, mereka berjaya mendapatkan peluang kedua ke arah kehidupan mereka dengan mempunyai kesihatan yang lebih baik dan meningkatkan keupayaan fizikal mereka. Pembedahan bariatrik bukan sahaja berjaya membantu mereka mengurangkan berat badan dan memberikan mereka lebih keyakinan dalam menjalankan tugas harian mereka, tetapi telah merawat masalah kencing manis dan darah tinggi yang mereka hadapi selama bertahun-tahun. Ia juga telah membantu masalah tidur yang teruk, kemandulan, asma, serangan panik, kemurungan, sakit lutut, sakit belakang dan anti sosialisme. 

Kebanyakan pesakit yang berlebihan berat badan akan mengalami beberapa jenis masalah refluks yang merupakan punca utama pembentukan kanser di esofagus atau perut. Pembedahan bariatrik boleh menyelesaikan masalah ini secara kekal. 

Satu lagi masalah kemandulan dan pengguguran berulang yang disebabkan oleh Poly Cystic Ovarian Syndrom (PCOS) yang boleh diatasi dengan pembedahan bariatrik dengan menyelaraskan ketidakseimbangan hormon dan mengurangkan beban lemak dalam badan. 

Daripada akaun media sosial Dr. Mustafa (Instagram dan TikTok), kita dapat melihat bahawa semua pesakitnya sangat berterima kasih atas bantuannya dalam perjalanan pembedahan bariatrik mereka.

Personaliti peribadi beliau sangat dihargai oleh pesakitnya dengan boleh dihubungi melalui nombor telefon peribadinya untuk komunikasi yang lebih mudah. Satu lagi faktor penting dalam membantu pesakit dalam perjalanan Bariatrik mereka adalah untuk mempunyai kumpulan sokongan yang sangat baik. 

Pesakit bariatrik Dr Mustafa telah mengambil inisiatif sendiri dengan menubuhkan kumpulan sokongan mereka sendiri yang diketuai oleh Chef Bob yang mempunyai peluang kedua dalam hidup selepas pembedahannya. Dia telah berada di atas kerusi roda selama 3 tahun dan telah tinggal di illazarov (menggunakan keluli untuk menyokong kakinya) kerana masalah obesiti yang teruk. Walau bagaimanapun, Chef Bob telah berjaya menurunkan berat badan sebanyak 130 kg dalam tempoh setahun selepas pembedahan dan dia kini berjaya menjalani kehidupan normal semula. 

Dr. Mustafa Mohammed Taher bersama Chef Bob dan Lufya yang pernah menjalani pembedahan Bariatrik

Lufya juga akui selepas menjalani pembedahan ini, dia tidak lagi mengalami masalah asma yang teruk berbanding ketika berat badannya naik mendadak ketika musim pandemik Covid-19. 

"Mula-mula saya hanya menemani seorang rakan untuk sesi rawatan, tapi saya tertarik dengan keberkesanan rawatan ini dan saya sendiri inginkan hidup sihat seperti dulu. 

Lufya mendapatkan rawatan Bariatrik dengan Dr. Mustafa Mohammed Taher

Berat saya naik mendadak sehingga 85 kilogram dan selepas rawatan berat saya turun 11 kilogram dan saya masih mengikut diet untuk mendapatkan berat ideal saya.

Orang ramai tak perasan berat badan saya naik sebab bentuk wajah saya yang kecil tetapi saya sendiri mengalami masalah kesihatan ketika berat naik mendadak. Sebab itu saya putuskan untuk membuat rawatan Bariatrik ini dan saya gembira dengan hasilnya," kata Lufya.

Obesiti sebenarnya adalah masalah pandemik dengan istilah global baharu seperti globesiti atau diabetes yang mencerminkan bilangan pesakit diabetes yang lebih tinggi dengan kawalan gula yang lebih lemah, yang meningkatkan kos penyakit kronik ini yang lebih tinggi. Malaysia menjadi yang termiskin dari segi kawalan gula dalam pesakit diabetes di seluruh Asia Tenggara kerana kualiti makanan dan gaya hidup yang tidak sihat. 

Pembedahan bariatrik memberi kami penyelesaian penurunan berat badan yang kekal dan telah membantu ramai bukan sahaja rakyat Malaysia tetapi pesakit luar negara yang telah datang berjumpa Dr Mustafa. Misi kami adalah untuk memerangi obesiti dengan meningkatkan kesedaran kesihatan dan pemikiran masyarakat bahawa obesiti adalah penyakit berbahaya, tetapi ia boleh dirawat. 

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi Pn. Rafeah di talian 460162330678 atau follow Instagram Dr Mustafa di @dr.mustafamt

0 comments:

Post a Comment

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest
Intellifluence Logo

Follow My IG

Adidas

Domain murah

Rezeki Travel

Popular Posts

Blog Archive

Followers

Rezeki Bulanan

BTemplates.com

Shopee

Copyright © Qisstiera | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com