Beauty. Lifestyle. Review. Collaboration.

18 December 2018

Cara Plan Ad Hoc Trip ke Langkawi


Bila dah kerja ni, susah nak lepak dengan kawan-kawan macam dulu-dulu. To be honest, bukan Qiss tak rindu. Tapi mungkin sebab komitmen keje yang push Qiss untuk spend banyak masa mengadap laptop travel sana-sini sampai kadang-kadang  dengan Qiss lupa yang Qiss pernah ada kawan-kawan seakrab dorang, Mia, Anis and Yana.



Kalau dulu time belajar, dorang laa segala-galanya. Makan sepinggan, tidur sebantal, kawan susah senang, nangis, ketawa. Semua laaa. Hidup Qiss memang evolve around these people. My best friends forgotten.



Dua hari lepas hari jadi Yana. So macam tahun-tahun sebelum ni, setiap kali waktu birthday, kitaorang akan berkumpul and sambut sama-sama. Time-time macam ni je kitaorang dapat berkumpul. Tapiii,
boleh pulak Qiss meeting time tuu. Dah la tak dapat nak excuse sebab meeting penting. Haiyo.

Bersalah sangat Qiss rasa. Qiss dah call and bagitau dorang. Walaupun dorang cakap takpe, tapi Qiss dapat rasa nada-nada hampa dalam suara dorang. Jadi Qiss decide nak tebus balik kesalahan Qiss. Qiss plan nak organize ad hoc trip ke somewhere!

Amacam, baik tak idea aku??



Disebabkan Langkawi ada pantai yang cantik and kaya dengan alam sekitar and nilai sejarah yang tinggi, maka Langkawi la
tempat yang paling sesuai untuk jadi tempat untuk kitaorang explore and habiskan masa sama-sama.

Dataran Lang
sumber foto: google


Berbekalkan bajet yang tak besar, maka jadi kerja Qiss la untuk plan everything. Haa nasib la siapa suruh buat salah kan? Hehe. No problem, kicik punya hal lah.

First thing first, Qiss mulakan dengan
search return flight ke sana. Google punya Google, Qiss come across dengan this one flight and hotel searching site, Traveloka Malaysia! Promo banyak gila siot, Qiss ingatkan propa je. Rupanya betul.

Memang dorang ada banyak promo untuk penerbangan and tempat penginapan. Lebih-lebih lagi time hujung minggu. Ada weekend promo pulak! Korang boleh imagine tak perasaan Qiss bila tau
return flight kitaorang 4 orang tak cecah RM900 pun? Haaaa. Surprised kan.


Gambar Google


Next, time untuk decide tempat penginapan. Bagi Qiss bab ni kena pilih betul-betul sebab ia akan mempengaruhi mood percutian korang. And paling penting, hotel tu mesti kena selesa, dekat dengan tarikan pelancong and ada restoran or any tempat makan yang best. Hihi dah nama pun food lover, haruslah cuba macam-macam jenis makanan kat tempat orang ;)



Dengan applikasi yang sama, Qiss
berjaya dapat bilik kat hotel 4 bintang andd, dapat complimentary breakfast! Punyaa excited Qiss try setiap satu hidangan breakfast buffet kat hotel tu nantii. Hihihi.

And according to the apps, hotel ni hanyalah 300 meter dari Pantai Chenang.

Yeay! Good hotel means good vacation!!

Actually, ada a few lagi attraction near this hotel, dengan jarak yang membolehkan ktorg berjalan kaki je. Macam Underwater World, Laman Padi dan Pantai Tengah. Tak sabaar pulak rasa ;p



Apa yang paling Qiss suka pasal apps ni, dia takde hidden charge. Maksudnya, we pay for the rate yang dorang display awal-awal tadi. Lepas tu, dapat pulak 10% off sebab pakai kod kupon.



Heeee, happy betul Qiss. And I’m soo gonna rekemen this apps to all my readers. Korang boleh download kat Google Play for free.

And also, korang dapat baca review-review dari previous guest pasal each hotel.
Tak macam aplikasi lain yang offer complicated payment process, payment method apps ni sangat laa mudah. Bagi yang takde kad kredit, korang boleh pakai any online banking macam CIMB Clicks,
Maybank2u dan lain-lain lagi.

U guys have to see my best friends’ faces the moment I broke the news to them.

Muka happy je semua


Dorang pun macam tak percaya Qiss yang blur ni boleh dapat idea nak plan a trip. Bukan apa, selalu Qiss ni follow je apa
dorang buat, jarang jadi organizer. Hihi.


Yeah, tak sabarnyaa rasa nak spend time dengan dorang.


Cepatla weekend.
Reactions:

20 comments:

  1. heyyyyyyyy.. best nya girls trip !! hee~ tak ajak kite ponnnnnnn..

    ReplyDelete
  2. Seronok nya bercuti dgn kawan-kawan. Dah la tak jalan-jalan dgn kawan2 sejak berfamily ni. Pakai Traveloka mmg senang kan. Semua dah kat hujung jari je nak plan.

    ReplyDelete
  3. setuju! selalu survey tiket flight guna traveloka. kadang2 boleh dapat tiket murah sikit. bab hotel tu rasanya traveloka banyak bagi instant voucher boleh terus redeem kan.

    ReplyDelete
  4. LeYa memang pakai Traveloka pun sejak launching pertama kali tu. And setia bersamanya.. Hehe.. Memang best dapat spend timendgn kawan² lagi yg rapat ni.. Enjoy your holiday ye..

    ReplyDelete
  5. dpt cuti2 ngan kwn2 mmg syok la...tp kalo plan2 kdg2 tk menjadi..yg adhoc juga yg ok tp kena ati2 juga kalo tmpt tu nk pegi jauh kn..kn ada yg tk ok...tp dgn traveloka mudah aje..bole booking flight skali dgn hotel

    ReplyDelete
  6. great planning for trip... it's been a while since i last went to langkawi.. great place to visit..

    ReplyDelete
  7. Lepas ni kalau nak pergi Langkawi kita ada kawan yang memang sediakan pakej lengkap dan sangat murah. boleh contact Ezee Go boleh contact mereka dapat harga dan semua pakej murah...

    ReplyDelete
  8. Kalau nak bercuti, kena rancang betul-betul kan. Barulah seronok bila semua yang dirancang ikut flow. Langkawi.. salah satu destinasi percutian menarik.

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  9. Wah nice sharing... Thanks share planning to Langkawi.. Wawa pon tgh riki2 harga kat langkawi utk next holiday..boleh cuba try planning yg qiss bg ni..

    ReplyDelete
  10. Best dapat cuti gan kengkawan yang sekepala..tapi kalau berkepala kepala sure pening..hahaha. Sis pun selalu travel gan kawan2 n ada masa best dan ada masa tak best..tapi semua tu kira pengalaman travel

    ReplyDelete
  11. Amboi bestnya dpt trip dgn gegurl. Enjoy kak balqis. Eh traveloka mmg best. Faries pun pernah guna dulu. Jimat dan yang penting murah. Tiba2 kite godek2 traveloka sbb nk bercuti plak. hahaha

    ReplyDelete
  12. pandai planning memang untung...lagi2 bila nak pergi dengan kawan2 ...untung ada apps traveloka yang memudahkan segala urusan dari flight sampai ke hotel...berbaloi-baloi sungguh..

    ReplyDelete
  13. Wah... Adhoc trip... Lama Tak buat adhoc trip... Will check this out for me shirt trip in langkawi

    ReplyDelete
  14. Taktau punnn! Bila Qiss pergi holiday niii? Bestnyaaa. Walaupun dah banyak kali ke Langkawi, tapi rasa macam dah lama tak ke sana. Rindu pulak tetibe. Bila nak jenjalan dengan budak-budak Uplive pulak Qiss? Ekeke.

    ReplyDelete
  15. hahaha nice to go travel with a group of good friends! good that you found that app to help you with the travel planning to make it easier for you all.

    How to deal with markets ups and downs?

    ReplyDelete
  16. Bestnya dapat spend time dengan kawan². Seronok. Bila sekarang ada masa ,jgn sesekali lepaskan peluang. Anyway, best pula apps traveloka ni. Murah pon ya, mesra pelanggan apps nya. Ticket flight pon murab. Huhuhu Langkawi memang best pergi. Cx dulu pergi masa tingkatan 5 kot. Tak ingatlah hehehe tp best

    ReplyDelete
  17. Hehehe.. Sesekali kena pergi trip girls. .Bestla dapat bercuti. .Nasib ada traveloka kan. .Kita pun pernah guna traveloka punya pps book hotel, memg murah. .Bagus kan bila ada traveloka. .Selamat bercuti qiss dan rakan2

    ReplyDelete
  18. Bestnyer dapat gugurl gathering cenggini.. Nak nak dapat pakej harga murah.. Mmg menarik sgt.. Nak kirim coklat boleh? Hehehehe

    ReplyDelete
  19. This looks like a fun trip for you girls, after having kids dah lama I don't have girls trip, girls night pun susah.

    ReplyDelete
  20. setuju sangat. nak plan trip dengan kawan2 memang stress. Byk benda kena fikir. Pastu nak kena cari waktu yang semua orang available.

    ReplyDelete

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Follow My IG

Domain murah

Rezeki Travel

Popular Posts

Categories

11.11 11street aabc Ads aesthetic airasia Althea Anchor Android aplikasi Apparel apps Artis automotif automotivereview Auxinlive Bangsawan bbq beauty beauty review Biskut Raya Blogger Blogger review boost Borneo brownies Buffet Buka puasa Cannis Cannis Event Cannis Launch CannisApp car cheras chocolate citrawarna clinic coaching coklat contest cookies Cozena damansara dewan domain Domino's Domino's pizza Dominos Dr Wu Duit e wallet electronic review etw etw6 Event facial Fashion Fernleaf fesyen food food review Foodreview forex free product review gadget gayatravel giveaway gold Guardian gula hair removal happyfresh Haqqi Harriston Hiburan Honor hotel review Income Innphonim blockchain Inspirasi Jag Jahitan jakel jdt jewellery johor kasut sekolah kelas jahit kembara kembarabloggersjohor klcc klfw Korean Kuih Raya lapetales laser launch lazada lifestyle Lipstick maiwp mak siti makan makanan arab make up Malaysia masakan matic McCormick McDonald's media Menara Kuala Lumpur Merdeka MMSOS mobile modelling motac Moto C Moto M moto z2 play motorola msi Museum Music myvi myvi2018 NASDAQ nestle ngeteh Nimpmos Online onlineshopping onlinetraining pageviews Pak John Steamboat & BBQ Pemanis stevia pengantin Pensonic perkahwinan perodua Petaling Jaya pharma pharmacy Pharmaniaga pizza Pizza Hut planner Poh Kong ppz Primark product product review Projek57 proparangers property Putrajaya railway Ramadan Raya realme rempah review Richworks Safi sale Seni Shah Alam shell out Shopee shopping Singapore skim thohir skin skincare spa spa review spareview SS2 Stevia summit Sunfeet tambah pendapatan Teater technical techno teknologi tengkubutang thegaragekl tourism tourism malaysia tourism selangor Tourism Tourism Japan Tourismjohor tourismmalaysia train trainer travel TVC Ubat Gigi ukays unity unity ribbon upen Waterpark Wedding zakat zoo

BTemplates.com

Followers

Blogroll

Rezeki Bulanan

About

Copyright © Qisstiera | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com