Beauty. Lifestyle. Travel. Review. Collaboration.

19 October 2023

Nabila Huda dan Fara Nadiah Antara Selebriti Popular Sokong Perniagaan Tempatan di Shopee Live

Mempromosikan Jenama Buatan Tempatan kepada Jutaan Penonton

KUALA LUMPUR, 19 Oktober 2023 – Selebriti tanah air menggunakan populariti mereka untuk menggalakkan jutaan rakyat Malaysia yang menonton strim langsung Shopee Live Skuad Stylo, bersiaran setiap jam 8 malam, menyokong perniagaan tempatan, dengan menunjukkan kualiti produk buatan tempatan dan turut memberi testimonial tentang bagaimana mereka menggunakan produk tersebut dalam kehidupan seharian.

Antara selebriti popular adalah Nabila Huda yang merupakan pemenang Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia ke-30 (FFM30) menerusi lakonannya dalam Makrifat Cinta dan Fara Nadiah yang menceburi bidang lakonan sejak kecil lagi selain terkenal dengan filem Irama Kita.

Nabila Huda hadir sebagai selebriti jemputan di Shopee Live

Mereka antara barisan selebriti popular selain Sherry Alhadad dan Dato' Seri Vida yang aktif mengajak peminat menyokong perniagaan tempatan sejak September lalu. Ini menjadikan Shopee Live Skuad Stylo meraih 2 juta tontonan serta hampir 850,000 “Add to Cart” sejak mula bersiaran pada 5 September lalu.

“Produk buatan tempatan mempunyai rekaan yang cantik dan dihasilkan oleh bakat mahir tempatan,” kata Nabila ketika berganding dengan pengacara Zaiton Khalid dalam mengendalikan Shopee Live Skuad Stylo pada 26 September lalu. Pada strim langsung itu, Nabila turut mempergayakan tudung jenama tempatan Heejab dan Theselamah bagi menunjukan keselesaan dan kualiti kain kepada penonton.

Nabila yang mempunyai 3.1 juta peminat di media sosial turut berkongsi dia membelanjakan antara RM300 hingga RM400 setiap bulan untuk membeli barang keperluan dapur dan barangan elektrik di Shopee. "Saya mendapati membeli barangan keperluan seperti beras dan jenama pasta kegemaran saya di Shopee lebih mudah daripada ke kedai fizikal," katanya.

Sementara itu, Fara, yang cekal mencipta nama dalam industri seni sejak kecil memahami setiap penjual tempatan memerlukan platform tepat seperti strim langsung dan sedikit pendedahan untuk memperluaskan kecapaian perniagaan mereka. “Saya suka membeli-belah di dalam talian untuk barangan seperti kasut, aksesori, penjagaan kulit dan juga perabot. Saya dapati produk yang dijual di Shopee berkualiti tinggi," katanya.

Fara Nadiah dan Sarancak

Ketika strim langsung pada 2 Oktober lalu yang dikendalikan bersama pengacara Sarancak (Sara Zulkifli), Fara turut menekankan kualiti dan harga mampu milik produk buatan tempatan, seperti jongkong emas 999.9 jenama Masdora.

Pelakon ini juga menyedari penjual wanita di Shopee membantu menaikkan wanita lain dalam komuniti mereka: “Menjual dalam talian memudahkan wanita terutamanya suri rumah kerana mereka boleh menguruskan perniagaan sambil menjaga anak. Mereka adalah contoh peranan kepada penjual lain,” kata Fara yang mempunyai 159,000 pengikut di Instagram.

Kenneth Soh, Ketua Pemasaran Shopee Malaysia berkata, “Shopee menyasarkan untuk terus membawakan pengalaman membeli-belah terbaik yang bukan sahaja bagi memenuhi keperluan pengguna tetapi turut menghiburkan mereka sambil mengekalkan keterlibatan melalui konsep ‘shopping-tainment’ yang memperkasakan penjual tempatan untuk berjaya dan berkembang dalam jangka masa panjang. Kami teruja melihat selebriti seperti Nabila Huda dan Fara Nadiah mengajak jutaan peminat di Shopee Live Skuad Stylo untuk menyokong jenama tempatan. Kami berharap lebih ramai rakyat Malaysia menghayati nilai produk Buatan Malaysia.”

Sherry Alhadad

Shopee mempunyai rekod prestasi dalam memperkasakan pencipta kandungan untuk mencapai keputusan yang cemerlang menerusi jualan strim langsung di platform tersebut.

Penjual strim langsung Shopee terbaik di setiap negeri di Malaysia telah menjana jualan sebanyak RM4.6 juta dalam tempoh 12 bulan lalu.

0 comments:

Post a Comment

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest
Intellifluence Logo

Follow My IG

Adidas

Domain murah

Rezeki Travel

Popular Posts

Blog Archive

Followers

Rezeki Bulanan

BTemplates.com

Shopee

Copyright © Qisstiera | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com