Beauty. Lifestyle. Travel. Review. Collaboration.

Read More

Promosi Sempena Pembukaan LuLu Hypermarket di 1 Shamelin Mall Cheras

Promosi dan harga murah
Read More

ETW6: Keunikan Philea Mines Beach Resort

Philea Mines Beach Resort yang juga dikenali sebagai pantai di dalam bandar
Read More

SAFI Micellar Natural Cleansing Water

Mencuci Solekan Tanpa Pedihkan Mata Macam Bawang
Read More

Rawatan Laser Hair Removal di Premier Clinic Sangat Efektif dan Berkesan

Antara sebab Qiss pilih rawatan ni sebab ia tahan lama dan tidak menyakitkan
Read More

3 Langkah Mudah Menjaga Kulit Dengan Bare Essentials Skincare dari Althea

Set rawatan penjagaan kulit dari Althea iaitu Bare Essentialdiv>

29 June 2019

Misteri Kotak Hari Raya dari Althea Terjawab l Empat Produk Eksklusif Althea A'Bloom Keluaran Althea

Hai semua kakak cantik, adik manis, tuan-tuan dan puan-puan. Harap-harap semua sihat belaka. Maklumlah dah sebulan beraya ni.

Sebelum puasa hari tu, Qiss ada dapat satu parcel dari Althea. Tapi Qiss takde order ape-ape pun. Rezeki Raya betul kali ni.




Qiss dah lama juga beli barang kat Althea. Tengok tu. Kadang-kadang sebulan sekali beli.



Mudah dan seronok shopping kat Althea sebab ada point setiap kali korang complete kan shopping kat Althea.


Tengok tu. RM10 pun masih boleh shopping kat Althea. Rasanya Qiss restock mask sheet masa tu.

Untuk kotak hari raya tu, memang terkejut juga bila parcel sampai. Korang mesti nak tahu apa yang ada dalam kotak tu kan.

Jom tengok apa yang Qiss dapat.




Mesti korang teruja jugak kan. Meh tengok apa yang ada dalam kotak:

🌹 A'bloom Giant Meringue Puff

Berfungsi untuk meratakan foundation ke wajah dengan lembut. Bila Qiss pakai ni memang kesan dia dapat meratakan foundation dengan mudah. Tak perlu pun tonyoh kuat-kuat.

HARGA: RM11.00
SAIZ: 48*46mm

🌹 A'bloom Baby Meringue Puffs x3

Berfungsi meratakan foundation di kawasan-kawasan yang sukar untuk diratakan. Kegunaan dia sama dengan Giant Meringue Puff tu cuma dia lebih kecil dan senang guna untuk ratakan di celah-celah kulit muka.

HARGA: RM15.00
SAIZ: 30*28mm



Qiss suka pakai dua-dua ni sebab saling melengkapi tau. Boleh juga gunakan masa kering atau basah. Tapi sebab dia comel sangat lagi dua yang baby tu Qiss simpan taknak guna.hee hee

🌹 A'bloom BHA Blackhead Blaster


Tengah cari produk yang nak hilangkan blackhead ke tu? Meh Qiss cadangkan BHA Blackhead Blaster ni. Mudah nak guna, buka penutup lepas tu tonyohkan kat kawasan muka korang yang ada blackhead.



Mudah kan. Ok, kalau guna BHA Blackhead Blaster ni tak sakit pun tapi korang akan terkejut dengan hasilnya.


Qiss akan tonyoh hari-hari kat muka lepas tu boleh la dua hari sekali je.

BAHAN: Diperbuat dari ekstrak kayu Willow Putih
HARGA: RM19.00
BERAT: 9gram


🌹 A'bloom Moisturizing Watermelon 🍉 Mask Sheet



Ok, Qiss dah cuba yang ni. Sejuk dan segar. Rasa seronok sangat pakai. Kulit pun jadi lembap je. Masks yang ni sesuai untuk mereka yang ada kulit kombinasi.

Meh tengok Qiss cuba mask ni.




KANDUNGAN: Citrullus Vulgaris (Watermelon) Fruit Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract
HARGA: RM2.00 sekeping

🌹 A'bloom Nourishing Avocado 🥑 Mask Sheet



Kalau korang suka kulit yang segar juga, korang boleh cuba mask yang bahan utamanya diperbuat daripada buah Avokado.

Masks ni sesuai untuk mereka yang berkulit kering.

KANDUNGAN: Adenosine, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Hibiscus Sabdariffa Flower Extract.
HARGA: RM2.00 sekeping

🌹 A'bloom Brightening Lemon Lime 🍋 Mask Sheet



Qiss suka mask yang boleh mencerahkan kulit. Bukanlah hitam pun cuma nak redakan kulit dari kesan berbelang akibat berjemur tengah panas.

Diperbuat dari buah Lemon, mask ini juga menjadi pilihan Qiss tau. Nanti nak restock ni. Tak sabar tau. Qiss cadangkan korang yang ada kulit kombinasi untuk cuba mask ni.

KANDUNGAN: Niacinamide, Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract, Citrus Aurantifolia (Lime) Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract
HARGA: RM2.00 sekeping

🌹 A'bloom Anti-Blemish Peach 🍑 Mask Sheet

Untuk mask ni, kalau korang tak suka muka blemish sangat korang kena cuba A'Bloom Anti Blemish Peach mask. Korang akan nampak kelainan pada kulit korang.

Mengandung buah peach dan tea tree oil untuk membantu mendapatkan kulit licin, mencegah kulit daripada berminyak. So mask ni sesuai untuk korang yang mempunyai kulit berminyak.

KANDUNGAN: Prunus Persica (Peach) Fruit Extract, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract
HARGA: RM2.00 sekeping.



Tengok muka happy je. Mask ni semua wangi bau buah. Rasa nak kunyah-kunyah.


Untuk yang berminat nak cuba produk dari Althea nie, boleh tengok-tengok kat sini:

💜 Instagram : @altheakorea
💜 Website : http://my.althea.kr
💜 Facebook : Althea


Untuk media sosial, korang boleh cari je
#Butterflymsia #AltheaKorea #AltheaAbloom
Read More

27 June 2019

OPPO Reno 10x zoom start selling from 18th June onwards

OPPO recently launched its revolutionary Reno series in Malaysia (OPPO Reno 10x Zoom and OPPO Reno standard version), positioning the global smartphone brand in a never seen before spotlight. The smartphone company also held their first sales of the OPPO Reno series at a majestic roadshow in Sunway Pyramid. Starting today, the roadshow will run over a period of two weeks ending on 30th June 2019 with up to RM40,000 worth of prizes up for grab.



Consumers looking to upgrade their smartphones at the roadshow will be pleasantly surprised with great deals and mobile plans that can making the buying process more convenient. OPPO has partnered with the nation’s leading telco giants, Celcom and Maxis to provide O-fans and consumers with budget-friendly mobile plans. For Celcom, user can purchase the OPPO Reno Series for free with Celcom Mobile Plans. The deals are also available in EasyPhone from as low as RM91 per month. While MaxisONE 188 subscribers will get their OPPO Reno 10x Zoom by paying RM105 per month.

“One of our main objectives with the OPPO Reno series is to give OPPO as a brand a new look and feel. The Reno series is an amplified version of our previous models with more advanced technology in photography, gaming and battery usage and a new modern look. As such we are pleased to partners with Maxis and Celcom and be able to provide our consumers the choice to pick a plan that suits them the best, just like the Reno’s philosophy that to further your vision and encourages you to embrace your true self,” said Nikki Chen, Branding Director, OPPO Malaysia.

Adding a touch of luminosity to the roadshow, local celebrity Amyra Rosli joined the festivities to entertain the crowd with her wit and larger than life personality. Fans can expect contest, live performances and more as the talented actress keeps the crowd going at the first sales roadshow for the OPPO Reno series.

Also bringing OPPO Reno’s creative vision to life, Malaysian artists Pamela Tan and Eddie Putera will be displaying their phenomenal work at the OPPO Reno roadshow. Pamela Tan, an award-winning artist and architecture, will be creating a visual architect structure whereas Eddie Putera will be creating a miniature model representing 10 different cities around the world, giving attendees the opportunity to experiment with their OPPO Reno 10x zoom.

With celebrities, photography contests, live performances and much more, the OPPO Reno series first sales roadshow will set the pace for the OPPO Reno in Malaysia.

Available in two versions, the OPPO Reno standard version (priced at RM1,999) and the OPPO Reno 10x zoom (priced at RM 3,399), the Reno series is packed with cutting-edge technology, exceptional photography features and an artistic outlook, that allows consumers to freely express their individualism.

An innovative hidden camera complemented by elegant symmetry
The Reno series utilizes OPPO’s design language based on the concept of creative concealment, providing users with a brand-new and seamless form.




The Reno series features a full panoramic screen, with Reno 10x Zoom boasting a massive 6.6-inch OLED display. The chin of the Reno series measures a mere 3.5mm, resulting in an impressive screen ratio of up to 93.1%. The Reno series also comes equipped with sixth-generation Corning® Gorilla glass, further enhancing display durability.

To realize a seamless back with zero protrusions, OPPO placed the rear camera completely under the glass chassis, with curved 3D glass panels providing a comfortable grip. The Reno series comes in two colours, Ocean Green and Jet Black, featuring a matted texture beneath the back-glass panel.

The entire Reno series lineup innovatively conceals the front-facing camera, soft light and back flash within a Pivot-Rising Structure that rises on demand. The structure only requires 0.8 seconds to fully rise or lower, moving both smoothly and silently. The Reno series also comes equipped with a light-sensitive, under-the-screen fingerprint sensor (fingerprint Unlock 2.0). The sensor’s all-new lighting system and algorithm improve the fingerprint-unlocking success rate by 20-30%.



Brilliant photography with 10X Zoom
The OPPO Reno 10x Zoom goes above and beyond in photography, equipped with a full-focal length tri-lens rear camera, including a 48MP primary lens, a 13MP telephoto lens, and an 8MP wide angle lens. The cameras work jointly to realize a full-focal-length of 16mm-160mm, thus achieving the 10x hybrid zoom. The primary 48MP camera employs optical image stabilization (OIS) and a closed-loop focusing motor to capture all life’s special moments clearly and in real time without missing a beat.



To incorporate a telephoto lens while maintaining a thin phone body, the OPPO Reno 10x Zoom employs three major innovations: horizontal alignment of its periscope telephoto lens, reduction of its lens thickness via D-Cut technology, and a motor design combining two previously independent motors (motor of main lens and of wide-angle lens), to reduce interior space. The innovations together enable an ultra-thin 5.75mm lens, facilitating powerful zoom capability in a comfortably-sized device. To ensure the quality of long-distance zoom photography, the Reno 10x Zoom also utilizes a dual OIS design in its primary and telephoto lenses to mitigate device vibration.

The Reno series comes equipped with Sony's 48MP IMX586 sensor, making it easy for anyone to capture professional-grade night shots. Furthermore, the all-new Ultra Night Mode 2.0 elevates the clarity and brightness of images through composite multi-frame noise reduction and multi-frame HDR technology. This allows the Reno series to process faces and backgrounds separately to offer optimized skin-tone effects and achieve pictures that are more realistic. Reno 10x Zoom also boasts 4K UHD video recording at 60fps, complete with both optical and electronic image stabilization.

Advanced hardware and software that deliver powerful performance
The OPPO Reno 10x Zoom is powered by Qualcomm’s Snapdragon 855 mobile platform, 8GB+256GB storage, and a 4,065mAh battery, which together drive an outstanding high-performance user experience. The Reno 10x Zoom edition also comes equipped with the new VOOC 3.0 fast-charging technology, which allows low-voltage fast charging while gaming or streaming video, without emitting excess heat or limiting performance.

The Reno series features a proprietary system-level optimization solution, Hyper Boost 2.0, developed independently by OPPO. Hyper Boost 2.0 includes three separate modules, Game Boost, System Boost, and App Boost, which provide significant improvements to gaming performance, system speed, and app opening speed, respectively. All Reno series models run on the new ColorOS 6, which is perfectly designed for use on borderless displays and provides a more immersive and balanced user experience via customized UI layout, colors, fonts, and other key features.

Dolby Atmos and incredible new audio mobile enhancements provide the Reno series with the bigger, better sound on the go you’ve always wanted. Equipped with stereo speakers, three microphones for stereo sound pick-up, NFC function and other hardware accessories, the OPPO Reno series delivers an elevated experience to consumers around the world.

OPPO Reno 10x zoom (priced at RM 3,399) start selling from 18th June onwards. Till 30th June 2019, customers may head to the first sale roadshow event at Sunway Pyramid, Orange Concourse (18 June – 23 June) and Pyramid Concourse (24 June – 30 June) to purchase the Reno series and will be receiving great rewards such as 1x Gimbal Stabiliser worth RM599, extended one-year device warranty and one-year screen protection warranty both worth RM139 each.

Other than that, OPPO also provide a trade-in program for users to trade in old devices and get the OPPO Reno series smartphone (Other Trade-in location may refer to: https://www.oppo.com.my/index.asp?p=/static/tradein.html&rw=true

Read More

21 June 2019

Ujang Exists Muncul Dengan Stick Drum Siri Signature Promark

Siapa tak kenal dengan Kumpulan Exists yang popular dengan lagu-lagu yang menjadi pilihan orang berkaraoke kan. Antara lagu popular Exists ialah Jesnita, Julia, Mengintai Dari Tirai Kamar dan pelbagai lagi. Suka betul lagu-lagu Exists ni. Siapa sokong?

Hari ni, sebuah sejarah terlakar dalam industri muzik tempatan apabila salah seorang pemain drum terbaik Malaysia kini mempunyai signature drum stick sendiri.

Tambahan lagi ia merupakan stick drum Promark yang merupakan jenama terkenal dunia. Ujang Exist merupakan satu-satunya pemain drum berasal Malaysia yang mempunyai signature stick  Promark .


Ini merupakan sesuatu yang patut dibanggakan untuk pemuzik tempatan kita.  Menurut Tung Kean Jin yang merupakan  Pengurus Besar JS Music Distribution, proses komunikasi dan pengurusan telah dilakukan selama setahun hinggalah stick ini siap sepenuhnya dan bersedia diedarkan di Malaysia.  Durasi ini diambil kerana mengambil kira pencarian rekabentuk, model, saiz serta pengesahan.

"Saya berasa sangat terharu sebab akhirnya mempunyai signature series saya. Ini merupakan satu pengiktirafan dari Promark untuk pemuzik tempatan. Saya berharap selepas ini, ramai lagi pemuzik tempatan kita yang mendapat perhatian dan pengiktirafan dari jenama-jenama yang dipercayai baik  di Malaysia mahu pun diluar negara," ujar Ujang yang merupakan pemain drum kumpulan Exists. Pemain drum profesionalyang sudah 28 tahun dalam industri ini juga turut merakamkan jutaan  terima kasih kepada pihak JS Music yang bertungkus lumus melancarkan perjalanan stick drum ini  hingga sampai ke tangannya.



Buat para peminat Ujang Exist dan instrument drum, stick drum yang mempunyai ciri khas dari jenis Hickory ini dijual dengan harga RM79.00.

Kayu stick yang dipanggang untuk mendapatkan ketumpatan yang padat ini dijual dalam bilangan 144 pasang sahaja untuk fasa pertama.

"Stick drum ini dibuat di kilang di Houston, Amerika Syarikat, jenis SA dan untuk masa hadapan kami merancang untuk mengedarkan pula jenis 7A," ujar Jin.

Sebagai infomasi, stick jenama Promark juga dipakai oleh pemain drum terkenal seperti Mike Portnoy (Dream Theatre), Simon Philips (Toto) dan lan Paice (Deep Purple).

Stick ini boleh didapati di:
JS Music
133, Jalan Imbi
Imbi Kuala Lumpur

Telefon:  0321444555

Facebook: JS Music

Instagram: JS Music
Read More

17 June 2019

NK Fashion Week Membuka Peluang Pereka Fesyen Tempatan Menampilkan Koleksi Mereka Di Tengah Kota Raya London

Bagi penggiat fesyen di Malaysia, jika mereka dapat menyertai acara fesyen yang diadakan di luar negara ia dapat menaikkan nama mereka sekaligus dapat memperkenalkan rekaan mereka di peringkat antarabangsa.


Norish Kareem yang merupakan pengasas  kepada Norish Kareem Couture, Norish Kareem Cosmetics dan Norish Kareem London akan menganjurkan acara fesyen antarabangsa iaitu NK Fashion Week (NKFW) pada September ini.

Dianjurkan oleh Norish Kareem London, acara ini akan disertai oleh beberapa pereka Malaysia iaitu Fana Couture, Lila Majnun, Angie Jewels & Co., Ummiriaz International, Mimi Wahida dan beberapa pereka lain dari dalam dan luar Negara.

Fashion week ini akan berkolaberasi dengan strategic partner iaitu MATRADE (Malaysia Ministry of Trade). NKLFW ini dijangka akan diadakan di tengah-tengah kota London dan dihadiri oleh penggiat fesyen dari seluruh negara. Ini adalah minggu acara fesyen yang julung kali dianjurkan oleh pihak Norish Kareem. Kami berharap ia akan berjalan lancar dengan sokongan dari semua pihak.

Gabungan batik dan songket menjadi pilihan Lila Majnun untuk diketengahkan.


Norish Kareem berhasrat untuk mengetengahkan pereka Malaysia di pentas dunia dan memberi mereka pendedahan kepada industri fesyen antarabangsa. Norish Kareem juga menyediakan ruang placement di butik Norish Kareem London untuk pereka di seluruh dunia  mempamerkan jenama mereka di Kota London dan sekaligus menembusi pasaran UK dan Eropah. Ia tidak terhad hanya pada pakaian malah kosmetik dan aksesori.

Corak abstrak menjadi pilihan Mimi Wahida


NKFW juga di jangka akan diadakan di Doha, Qatar pada November ini berkoleberasi dengan agensi kerajaan Qatar. Norish Kareem berharap untuk menjadikan label NKFW sebagai satu organiser fashion antarabangsa yang mengadakan fashion week di pusat fashion dunia seperti London, Doha, New York, Paris dan Dubai.

Rekaan dari Norish Kareem


"Bukan mudah sesebuah jenama untuk menembusi pasaran antarabangsa contohnya di Kota London kerana saya pernah merasainya. Oleh itu, salah satu sumbangan saya kepada dunia fashion adalah memberi peluang kepada designer2 yang ingin menempatkan koleksi mereka di tengah2 kota London. Saya memberi keutamaan kepada designer Malaysia yang ingin pergi ke peringkat Global dan yakin terhadap jenama mereka" - Norish Kareem

Semoga semua pereka fesyen dapat merebut peluang ini tanda sokongan kepada industri fesyen tempatan.

Designer-designer yang berminat menyertai NK Fashion Week boleh menghubungi di email sales@norishkareem.com.

Website : www.norishkareem.com

Ig : norishkareemlondon_official

Ig : norishkareemfashionweek
Read More

13 June 2019

PETUA MUDAH DI DAPUR GUNA JE REMPAH RATUS MAK SITI

Dinihari pulang bekerja dah lewat walaupun menaiki pengangkutan awam, sampai kat rumah dah lapar. Takde masa nak tumbuk bahan sendiri. Cara Mudah, Qiss guna je rempah ratus Mak Siti.

Selalu hujung minggu Qiss akan ke pasaraya terdekat untuk membeli-belah barang dapur.  Bila dah beli barang dapur tu, Qiss beli juga rempah ratus Mak Siti sebab nak tumbuk sendiri memang ambil masa kan. Dengan adanya rempah ratus Mak Siti ni, kerja memasak kat dapur jadi lebih mudah.



Beli paket besar je terus


Resepi di belakang pek

Bagi yang jarang masak mesti lupa bahan memasak yang kena ada dalam masakan. Korang tengok je belakang pek ni. Ada resepi tau. Mudah kan?


Penubuhan

Pada awalnya Mak Siti ditubuhkan untuk menyara keluarga pada ketika itu secara kecil-kecilan untuk menampung kehidupan sekeluarga. Berkat usaha dan pengedaran yang pada masa itu dibuat di kampung-kampung dan bandar-bandar kecil akhirnya Mak Siti dikenali.

40 tahun dalam pasaran, Rempah Mak Siti memang sangat terkenal di Johor Bharu. Produk yang ‘wajib’ ada didalam dapur rumah ini menjadi kesukaan ramai kerana kelainan rasanya yang bebas dari penggunaan perasa, pewarna dan juga pengawet.


Kemunculan resepi turun temurun yang asli ini sebenarnya ada jalan cerita, pahit manis buat  Puan Siti Khawa Jannah dan suaminya Tuan Mohd Hafizan Yusoff yang menyambung legasi perniagaan keluarganya.

Puan Siti dulu selalu tertekan kerana di bahunya terpikul harapan dan beban untuk memajukan bisnes keluarga sedangkan beliau tidak mempunyai pengalaman. Selepas beliau habis belajar dan terjun dalam dunia bisnes keluarga, keadaan bisnesnya adalah tidak tentu arah. Berlaku penyelewengan di kalangan pekerja dan ramai pekerja yang tidak percaya kemampuannya.

Meneruskan bisnes yang dah bertapak sejak turun temurun bukan satu tugas yang mudah lagi-lagi nak pastikan perniagaannya akan terus bertahan dan menjadi legasi satu hari nanti.
Sampai satu tahap beliau rasakan yang sales dah stagnant, tidak ada perubahan dan beliau anggap pasaran dah mula tepu dan tiada lagi masa depan untuk perniagaannya di Malaysia.


Puan Siti Khawa Jannah Nasuha yang merupakan Pengurus Besar Syarikat Nasuha Enterprise Sdn Bhd telah membuat pembaharuan serta penjenamaan baru rempah ratus MAK SITI daripada paket biasa sehingga sekarang diperkenalkan rempah ratus di dalam botol.

Rempah Mak Siti adalah produk yang semulajadi, tidak mengandungi pewarna dan perasa tiruan dan sesuai bagi vegetarians.

Produk utama adalah Serbuk rempah Kari Daging, Serbuk Rempah Kari Ikan, Serbuk Rempah Sup, Serbuk Rempah Sup Soto, Serbuk Rempah Rendang, Sup Tulang, Sup Punjut, Sup Soto dan Raja Sup. Kini produk rempah ratus Mak Siti ada dijual di kedai-kedai runcit, Pasaraya dan Hypermarket (TESCO, Giant, Aeon Big, JUSCO dan Mydin).

Penggemar rempah ratus Mak Siti

Syarikat kini mempelbagaikan lagi jenis produk dengan menghasilkan produk rempah dalam botol seperti Emping Cili (Chili Flakes), Serbuk Cili, Daun Limau Purut, Serbuk Daun Limau Purut, Serbuk Kayu Manis, Serbuk Halia, Serbuk Lada Putih, Serbuk Lada Hitam dan Serbuk Kunyit. Produk-produk ini telah mula diperkenalkan semasa Expo MIHAS 2017 baru-baru ini dan  mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

Pengalaman

Sebelum meneruskan legasi keluarga, Siti Khawa menimba pengalaman kerja daripada bawah. Siti Khawa pernah menimba pengalaman bekerja sebagai pelayan restoran, juga sebagai kerani di sebuah firma audit dan perakaunan.

Setelah itu, Siti Khawa diberi mandat oleh keluarganya untuk meneruskan legasi keluarga. Minat yang mendalam Siti Khawa dalam perniagaan sebenarnya timbul sejak kecil lagi. Semasa berumur sekitar 8-10 tahun, Siti Khawa telah mulakan perniagaan secara kecil-kecilan. Siti Khawa tidak perasan akan minat tersebut sehinggalah pada masa itu, Siti Khawa berniaga air dan jajan di kawasan perumahan beliau. Perasaan berniaga pada masa itu hanyalah sekadar suka-suka.

Perniagaan kedua yang diceburi adalah apabila beliau cuba berniaga keronsang dan rantai tangan dan leher yang dibuat sendiri daripada manik yang dipelajari oleh seorang kenalan. Dan perniagaan ketiga adalah apabila beliau mengambil inisiatif untuk memulakan perniagaan sebagai seorang pustakawan kerana terdapat terlalu banyak buku yang dibaca beliau kemudian dipinjamkan kepada kawan-kawannya dimana pinjaman buku tersebut memerlukan deposit. Ketiga-tiga pernigaan tersebut dilalui semasa beliau di zaman sekolah rendah lagi.

Cabaran

Sewaktu mula-mula bekerja dengan Mak Siti adalah antara detik mencabar ketika itu. Beberapa situasi dimana pada ketika itu Siti Khawa masih muda dan mentah dalam selok belok ilmu perkilangan sehinggalah pengedaran. Antara cabaran lain pada ketika itu adalah untuk menjaga team yang rata-rata nya lebih matang daripada Siti Khawa pada ketika itu.

Antara pengalaman yang tidak dapat dilupakan termasuklah penyelewengan oleh pekerja yang lebih matang daripada siti Khawa pada ketika itu yang melibatkan sejumlah amaun ratusan ribu ringgit. Walaubagaiamanapun, pengalaman- pengalaman ini yang mendewasakan siti Khawa. Atas sebab itu, siti Khawa bertekad untuk benar-benar mempelajari ilmu dan selok- belok perniagaan walau apa pun terjadi.

Persaingan produk bukanlah perkara utama Siti Khawa. Siti Khawa akan hanya fokus kepada pesaingan yang melibatkan diri sendiri iaitu “ adakah tahun ini kita buat lebih baik daripada tahun sebelumnya”.


Setiap kali apabila merasa mahu putus asa, sebenarnya di saat itulah saat yang kita patut bangkit dan melawan perasaan itu. Siti Khawa juga tidak gemar melayan perasaan sedih terlalu lama. “Sekiranya ada sesuatu cabaran berlaku, Siti Khawa yakin itu adalah proses pembelajaran untuk ke peringkat yang lebih baik dan seterusnya”ujarnya.

Perancangan mereka untuk 2019 adalah untuk memperluaskan lagi jenama Rempah Mak Siti ke seluruh negeri dan juga untuk memberi pendedahan kepada pengguna Mak Siti yang kini, mereka boleh peroleh produk Mak Siti di dalam botol setaraf dengan jenama antarabangsa.

Tonggak utama Puan Siti khawa semestilah ibu dan bapanya, ibu dan bapanya adalah seorang yang amat kuat bekerja dan berusaha dalam memperbaiki kehidupan. Ini adalah kerana pada asalnya keluarga ini bukanlah daripada kalangan keluarga orang berada. Tidak asing lagi bila diperkatakan perniagaan rempah ratus yang terkenal iaitu MAK SITI . Lebih 35 tahun perniagaan rempah ratus ini diusahakan oleh Pengasas Syarikat Nasuha Enterprise Sdn Bhd iaitu Tuan Haji Nasuha Kasin (Pengarah Urusan) dan Puan Hajah Hajir Salleh (Pengarah).



Kilang Mak Siti pada awalnya diusahakan di 2 lot rumah kedai sahaja. Diatas lot kedai tersebut dimana keluarga kecil ini meneruskan kehidupan sebagai peniaga. Tidak kenal erti siang dan malam kerana disulah perusahaan rempah dan disitulah juga tempat tinggal.



Pada tahun 2000, keluarga ini mengambil keputusan untuk berpindah ke Muar, Johor apabila perniagaan mereka semakin berkembang. Disana sana mereka beroperasi di atas tanah seluas 3200 ekar. Di Muar tersebut pelbagai aktiviti dijalankan antaranya perladangan, pemprosesan rempah ratus sehinggalah pengedaran rempah ratus. Ladang ini juga penah dinobatkan sebagai Malaysian Guiness Book of Record 2014 sebagai ladang herba terbesar di Malaysia yang mempunyai hampir lebih kurang 6000 species rempah ratus dan herba.

Ladang dan kilang   terletak di Batu 12, Jalan Muar-Pagoh, Muar, Johor  yang merangkumi  kawasan seluas 3,200 ekar. Ladang ini juga telah mendapat pengiktirafan sebagai “ The Largest Herbs & Spices Plantation’ oleh The Malaysia Book of Records (MBR).

Restoran

Selain daripada mengusahakan ladang Rempah Ratus Puan Hajah Hajir Salleh (Pengarah) atau lebih dikenali sebagai Mak Siti juga mengusahakan sebuah restoran . “Melayu sememangnya terkenal dengan nilai dan elemen tradisional yang diwarisi dari zaman ke zaman. Bahan-bahan masakan yang sering digunakan seperti cili, serai, ketumbar, santan kelapa dan rempah ratus dilihat terus kekal hingga hari ini dan membuatkan rasa serta keenakannya tidak banyak berubah”.ujar Mak Siti

Walau apa cara sekali pun, masakan Melayu tetap dilihat sebagai antara masakan yang unik dan enak dengan gabungan rasa manis, pedas, masin dan masam. Jika ditanya rahsia keenakan masakan Melayu sudah tentu disebabkan rempah asli atau bahan asas yang segar.

Bagi Mak Siti, keistimewaan hidangan yang ditawarkan pihaknya terletak pada konsep masakan ibu yang disediakan oleh beliau sendiri.

Misalnya, kesemua hidangan yang disajikan di sini menghidangkan masakan Melayu tradisional yang pastinya berpatutan dengan harga yang ditawarkan.

Kami menawarkan lebih kurang 40 jenis masakan Melayu asli tanpa masakan gabungan (fusion Food) seperti yang ditawarkan di mana-mana restoran lain yang terdapat di sekitar Kuala Lumpur.

Dari pelbagai variasi lauk-pauk seperti gulai sayur nangka, ikan bakar, pecal, sayur lodeh, daging masak lada hitam dan ulam pastinya membangkitkan selera mereka yang menggemari masakan Melayu asli.

Mak Siti berkata, restorannya ini mempunyai penggemarnya tersendiri. Bukan setakat orang Melayu, Cina malah pelancong asing juga berminat dan gemar pada masakan Melayu .

Seperkara lagi yang menarik tentang restoran ini ialah masakannya tidak menggunakan perasa tiruan seperti MSG. Sebaliknya, Mak Siti memilih untuk mempelbagaikan rempah dan herba Melayu asli daripada Rempah Ratus Mak Siti serta memastikan pemilihan bahan mentah seperti sayur, ikan, ayam, daging segar supaya kualiti keenakan masakan sentiasa terjamin.


Bahan-bahan yang digunakan dalam rempah ini terdiri daripada bahan yang segar dan bebas daripada sebarang bahan awet serta ejen pewarna. Dengan adanya rempah ratus yang dihasilkan menggunakan bahan segar dan dikisar menurut standard kualiti cukup tinggi, pastinya mudah untuk sesiapa menyediakan pelbagai resipi kegemaran di rumah tanpa perlu risau rasa masakan berubah daripada kebiasaan.

Di sini, kami mengutamakan kualiti berbanding kuantiti. Pelanggan boleh memilih menu daripada pembuka selera, salad, sup, masakan laut dengan harga berpatutan. Kami juga menyediakan menu percubaan, iaitu hidangan dalam kuantiti kecil untuk tujuan rasa.

Dengan cara ini tetamu kami dapat merasa lebih keistimewaan dan membuat pilihan yang sesuai dengan cita rasa mereka,” ujar anak kelahiran Perak ini.

Kalau berkesempatan nak juga Qiss ke restoran Mak Siti ni boleh juga merasa hidangan menu di sana kan. Jadi korang yang bekerja seharian tu kalau nak masak, guna je rempah ratus Mak Siti ni. Lauk pauk bertambah sedap dan menjimatkan masa memasak.



FB Page : Rempah Ratus Mak Siti

IG : @rempahratusmaksiti

Website : http://www.maksiti.com

Whatsapp : 017-330 9330

Read More

SURIA KLCC FESTIVAL BORNEO ANTARABANGSA MERAIKAN KECEMERLANGAN SENI DAN BUDAYA BORNEO

Kalau tanya Qiss, pernah pergi Borneo tak? Mesti Qiss akan jawab tak pernah. Tapi memang betul pun tak pernah.

BORNEO adalah tanah yang kaya dengan kepelbagaian seni dan budaya, mempunyai  lebih daripada 50 kumpulan etnik dan sub-etnik yang hidup harmoni di pulau 743,330 kilometer persegi.

Walaupun tidak semua orang berpeluang melawat Borneo dan mengalami kesenian dan budaya pulau unik ini, Suria KLCC dengan kerjasama Persatuan Warisan Sabah & Sarawak Kuala Lumpur dan Selangor membawa Borneo kepada anda di Suria KLCC Centre Court dari 12 hingga 14 Jun 2019.


Ini adalah tahun ketiga Suria KLCC bekerjasama dengan persatuan itu melalui International Borneo Fest 2019. "Kami berbesar hati menjadi sebahagian daripada acara ini yang menggalakkan keharmonian dalam kepelbagaian etnik, tradisi, seni dan budaya di Borneo, khususnya di Sabah dan Sarawak. Sesetengah daripada kita mungkin tidak berpeluang untuk melawat Sabah dan Sarawak, maka Fest Borneo Antarabangsa 2019 adalah di sini untuk memberi mereka peluang untuk meneroka kedua-dua negeri, " kata Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Suria KLCC, Andrew Brien pada pelancaran Pesta Borneo Antarabangsa di Kuala Lumpur hari ini.


Pesta Borneo Antarabangsa telah dirasmikan oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Yang Berhormat Tuan Haji Khalid Abdul Samad. Turut hadir ialah Pengerusi Suria KLCC Sdn Bhd, Datuk Hashim Wahir, Pengerusi dan penasihat Dr Lawrence John, Ketua Pegawai Operasi Suria KLCC, Francis Tan dan Suria KLCC Pengurus Besar, Ben Chong.

Acara utama Festival Antarabangsa Borneo ialah Anugerah Pereka Borneo dan Duta Besar Miss & Mister 2019. Pada tahun ini, 12 pereka berasaskan Sabah dan Sarawak akan mempamerkan koleksi eksklusif mereka dan mereka adalah Hardi Roman, Marcel Gatisi, Amythen Chiew Phin, Recheal Binti Paul , Joanna Jane, Dexter Dylen Dunstan, Ahmad Fikri Gompul, Lo Teck Hua, Melanie Dewok atau Bidayuh, Dorothy Anak James, Deasy Divinne Juanis dan Ahzwansyah Ahmad. Jangan lepaskan peluang untuk membeli koleksi eksklusif pereka ini yang hanya terdapat di Pesta Borneo Antarabangsa.




Sementara itu, Dr Lawrence berkata Festival Borneo Antarabangsa merupakan platform yang baik untuk pereka muda ini untuk mempamerkan koleksi mereka. Tiga (3) pereka terbaik akan diberi Peluang untuk memaparkan koleksi mereka di pesta terakhir Festival Antarabangsa Borneo yang akan diadakan di London menjelang akhir tahun ini. "Kami berharap pengalaman di London akan membantu membina keyakinan mereka untuk meneruskan usaha ke pasaran antarabangsa. Matlamat persatuan tidak terhad untuk mempromosikan seni dan budaya Borneo, tetapi juga untuk membangun bakat yang akan membesarkan bukan sahaja Borneo tetapi nama negara kita, " kata Dr Lawrence.




Selain anugerah pereka dan pelukis kecantikan, pembeli dan pelawat boleh menyertai cabaran makan "Sago cacing" dan ini kali pertama dianjurkan. "Sago cacing" atau "Butod" di kalangan penduduk tempatan di Borneo dianggap sebagai makanan istimewa dan sumber pendapatan utama bagi banyak isi rumah di masyarakat luar bandar. Ini protein tinggi, grub tinggi lemak boleh kering, panggang atau goreng. Korang boleh cuba makan semasa masih hidup. Rasa yang hidup itu digambarkan sebagai berkrim seperti toffee cair yang lembut tanpa sebarang kesilapan yang mungkin dikaitkan dengan larva makan. Oleh itu, jangan terlepas peluang untuk mengalami makan cacing Sago.



Kegiatan lain selama tiga (3) hari berlangsung termasuk demonstrasi tenunan keranjang dari suku Penan. Belajar seni bakul tenun dari Penans menggunakan jerami pine, willow, daun pandan, pandanus odoratissimus (mengkuang) dan rotan dari awal.

Sekiranya anda ingin mengalami hidup seperti Penan, kunjungi gerai Pelancongan Sarawak untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang homestay Penan. Suku kaum Penan baru-baru ini mula mengambil pengunjung.



Pembeli dan pelawat juga boleh menemui makanan dan minuman asli Sabah dan Sarawak seperti kek lapis, kue lada hitam, herba tradisional, kuah laksa Sarawak, wain beras dan beras organik berasas "Beras Wangi Keladi" yang ditanam hanya di Kampung Tambutuon, Kota Belud.





Terdapat juga beg dan aksesori yang diperbuat daripada manik, batu permata dan kayu. Kami juga telah merangkul persembahan kebudayaan sepanjang tiga (3) hari acara.





Untuk maklumat lebih lanjut mengenai International Borneo Fest 2019 dan jadual persembahan, layari www.suriaklcc.com.my
 FB: Suria KLCC
 IG: @suriaklccmall
Address: Kuala Lumpur City Centre, 50088, Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: 603-2382 2828
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Follow My IG

Domain murah

Rezeki Travel

Popular Posts

Categories

11.11 11street aabc Acara Ads aesthetic airasia Althea Anchor Android aplikasi Apparel apps Arabic Artis automotif automotivereview Auxinlive Bangsawan bbq beauty beauty review bid Biskut Raya Bisnes Blogger Blogger review boost Borneo brownies Buffet Buka puasa Business Cannis Cannis Event Cannis Launch CannisApp car Carsome cheras chocolate citrawarna clinic coaching coklat computer Conference contest cookies Cozena damansara dewan domain Domino's Domino's pizza Dominos Dr Wu Duit e wallet electronic review etw etw6 Event facial Fashion Fernleaf festival fesyen food food review Foodreview forex free product review Futsal gadget Game gayatravel giveaway Glamogenic gold Guardian gula hair removal handphone happyfresh Haqqi Harriston hartanah health Hiburan Honor hotel review ikan bakar Income Innphonim blockchain Inspirasi IPSB Jag Jahitan jakel jdt jewellery johor Jual kereta kasut sekolah kelas jahit kembara kembarabloggersjohor Klang klcc klfw Korean kosmetik Kuih Raya lapetales laser launch lazada Lenovo lifestyle Lipstick Lulu Hypermarket maiwp mak siti makan makanan arab make up Malaysia masakan matic McCormick McDonald's media Menara Kuala Lumpur Merdeka Microsoft MMSOS mobile modelling motac Moto C Moto M moto z2 play motorola msi Museum Music myvi myvi2018 NASDAQ nestle ngeteh Nimpmos Nivea Online onlineshopping onlinetraining Oppo pageviews Pak John Steamboat & BBQ Pemanis stevia pengantin Pensonic perkahwinan perodua Petaling Jaya pharma pharmacy Pharmaniaga pizza Pizza Hut planner Poh Kong ppz Primark product product review Produk Projek57 proparangers property Putrajaya railway Ramadan Raya realme rempah review Richworks Safi sale Seni Shah Alam shell out Shopee shopping Singapore skim thohir skin skincare spa spa review spareview SS2 Stevia sukan summit Sunfeet tambah pendapatan Teater technical techno Technology teknologi tengkubutang Terkini thegaragekl tourism tourism malaysia tourism selangor Tourism Tourism Japan Tourismjohor tourismmalaysia train trainer transport travel TVC Ubat Gigi ukays unity unity ribbon upen Waterpark Wedding World zakat zoo

Followers

BTemplates.com

Rezeki Bulanan

About

Copyright © Qisstiera | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com