Beauty. Lifestyle. Travel. Review. Collaboration.

16 August 2019

Safi Shayla Pilihan Wanita Berhijab Atasi Masalah Kelemumur

Wanita berhijab tidak lari daripada masalah kelemumur. Begitu juga remaja yang aktif bersukan dan rambut terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama.

Qiss juga bekerjasama dengan model, make up artist dan usahawan yang muda belia dan mempunyai semangat yang tinggi

Qiss juga mengalami perkara yang sama. Jadi Qiss pun nak tahu punca terjadinya kelemumur ni.

Punca utama terjadi kelemumur adalah kerana kulit kepala yang kering. Kekurangan penghasilan sebum (minyak) natural kulit menjadi punca kulit kepala kering.

Penghasilan sebum yang kurang kemungkinan di sebabkan oleh stratum corneum yang rosak.

Sebab lain berlakunya kelemumur adalah :

Syampu yang tidak sesuai
Kebanyakan syampu yang dijual menyebabkan rambut menjadi kering dan menghilangkan kelembapan semulajadi rambut.

Pemakanan
Salah satu cara menghilangkan kelemumur dan rambut gugur ialah pemakanan seimbang yang penuh dengan zat galian, vitamin dan mineral akan merawat secara dalaman, pasti akan menunjukkan kesan luaran. Penghasilan minyak berlebihan ialah disebabkan pemakanan yang berlemak dan tinggi kandungan garam dan gula.

Kulit Kepala Sensitif
Bagi wanita yang mengalami masalah sensitif pada sesetengah produk rambut akan menyebabkan kulit kepala menjadi kemerahan dan gatal.

Jarang membasuh rambut
Rambut yang tidak kerap kena air dan dibersihkan dengan syampu boleh menyebabkan menghasilkan minyak dan lebihan sel kulit.


Koleksi beg silang We Bare Bears


Banyak juga masalah penyebab kelemumur ni. Tapi jangan risau, Qiss akan kongsikan juga cara penjagaan rambut supaya korang tak dibelengu masalah kelemumur ni.

Tip Penjagaan Rambut


Gunakan syampu yang sesuai

Pilih syampu yang sesuai terutamanya daripada bahan semulajadi & syampu  yang dapat membersih sehingga ke kulit kepala.

Amalkan pemakanan yang sihat

Jauhi makanan berminyak dan pedas. Untuk merangsang pertumbuhan rambut makanan yang mengandungi protien dari sumber daging , ikan , telur & zink amat bagus

Lebih kerap mencuci rambut 

Mencuci rambut adalah asas dalam penjagaan rambut dan kita kena lebih kerap mencuci rambut sekiranya ada masalah kelemumur ni.

Gunakan minyak perapi & pelembap yang betul

Pemakaian minyak perapi yang betul  ialah dengan letakkan pada hujung rambut bagi mengelakkan rambut kering dan bercabang

Bagi memudahkan semua, Qiss cadangkan penggunaan syampu rangkaian Safi Shayla anti kelemumur yang kini telah berada di pasaran.

Rangkaian produk Safi Shayla

Produk pertama Qiss guna ialah Refreshing Scalp Mask Dandruff & Itch Control. Korang picitkan sikit kat tangan kemudian sapu kat kulit kepala. Mask ni dapat membantu kurangkan kegatalan kepala korang.

Kedua, Qiss guna minyak rambut Safi Shayla Anti Kelemumur. Cara penggunaannya sungguh mudah iaitu dengan titiskan beberapa titis minyak ke tapak tangan kemudian sapukan di kulit kepala bagi mengekalkan kelembapan kulit kepala.

Kemudian Qiss gunakan Syampu Anti Kelemumur Safi Shayla. Bagi minggu pertama Qiss akan mencuci rambut setiap dua hari sekali dan seterusnya jika kelemumur sudah berkurangan Qiss akan mencuci rambut tiga hingga empat hari sekali.Terdapat empat beg yang berlainan untuk korang dapatkan dengan pembelian rangkaian produk Safi Shayla bernilai RM35 dan ke atas di pasaraya yang terpilih. Jangan lupa untuk kumpulkan kesemuanya.Senarai pasaraya yang terpilih untuk pembelian rangkaian produk Safi Shayla dan menebus beg edisi terhad We Bare Bears.

Untuk makluman lanjut, layari:
http://safi.com.my/bm/products/personal-care/shampoo/

1 comment:

  1. baru cuba guna safi shayla sebab termakan pujuk rayu anak dara..not bad juga

    ReplyDelete

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest
Intellifluence Logo

Follow My IG

Adidas

Domain murah

Rezeki Travel

Popular Posts

Blog Archive

Followers

Rezeki Bulanan

BTemplates.com

Shopee

Copyright © Qisstiera | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com