Beauty. Lifestyle. Travel. Review. Collaboration.

16 March 2020

Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Pulau Pinang Sempena Experience Penang 2020

Sebut sahaja Pulau Pinang Qiss terbayangkan nasi kandar, pasembur, mee goreng sotong, rojak, Bukit Bendera, Jambatan Pulau Pinang dan banyak lagi. Rupa-rupanya Pulau Pinang kini lebih banyak tempat tarikan menarik untuk dikunjungi.

Experience Penang 2020 Roadshow memukau mata Qiss dengan beberapa tarikan terkini di Pulau Pinang antaranya Ghost Museum, Slide Drop Vertical  di Tech Dome Penang, Rainbow Skywalk The Top Skywalk Pertama Di Dunia dan banyak lagi.

Pulau Pinang terkenal dengan lorong jalanan yang hidup dengan kewujudan butik hotel, kafe yang unik dan seni jalanan yang terkenal menghiasi setiap sudut. Pelbagai jenis makanan yang enak yang mempunyai reputasi telah lama menjadi ciri-ciri yang telah dipertingkatkan jika anda berada di Pulau Pinang.

Experience Penang 2020

Pengembara di seluruh dunia dapat mengenali budaya yang pelbagai di Pulau Pinang menerusi makanan rutin yang bertaraf dunia, perayaan yang penuh tenaga, kebudayaan dan sejarah, nostalgia pesona dunia lama, kemudahan yang moden, persiaran tepi pantai yang menakjubkan, dan ruang hijau yang menarik.

Penang Global Tourism meneruskan misi untuk menarik lebih ramai pelancong datang ke Pulau Pinang dengan kempen "Experience Penang 2020" yang telah diteruskan dengan slogan "The Diversity of Asia" yang melancarkan lebih banyak ciri dan peristiwa yang menarik untuk tahun 2020 dan seterusnya.
Kempen pelancongan merangkumi pelbagai elemen kecantikan, keseronokan, hiburan, keseronokan dan kepuasan - menyerlahkan kepelbagaian aktiviti yang menarik Pulau Pinang dari segi budaya, warisan, seni, makanan serta persekitaran semulajadi pantai berpasir yang indah dan bukit-bukit yang menakjubkan. Kempen ini juga akan menyerlahkan lagi beberapa pulau percutian di Pulau Pinang dan Seberang Perai yang masih belum ditemui dan tersembunyi.

CEO Penang Global Tourism (PGT), Encik Ooi Chok Yan

Menurut CEO Penang Global Tourism (PGT), Encik Ooi Chok Yan sesetengah daripada kita mungkin menyedari bahawa Experience Penang 2020 telah melancarkan kempen pengiklanan di Jalan Sultan Ismail dan Jalan Raja Chulan, yang terletak di hadapan Wisma Genting dan Wisma Cosway. Beliau amat berbangga untuk memaparkan kempen "Experience Penang" di lokasi yang terpilih ini selama 12 bulan bermula bulan March.


Menurutnya lagi Penang Global Tourism adalah lembaga pelancongan pertama yang beriklan di ruangan ini dalam mempromosikan kempen sempena Tahun Melawat Malaysia untuk tahun 2020. Ia juga agak tepat pada masanya untuk memulakan promosi ini kerana dalam sasaran pelancongan domestik .


Semua pelawat domestik kini berpeluang untuk mengalami sendiri tarikan yang berada di Pulau Pinang yang tiada tandingan dunia seperti Skywalk Menara Pertama Menara Pertama di Dunia, 'World’s Highest Ropes Course Challenge; World’s First Free Standing Vertical Drop Slide; World’s Highest Altitude Stressed Ribbon Bridge; World’s Steepest Tunnel Track; Tropical World’s First Butterfly' dan world’s Longest Water Slide' yang telah pecah rekod dunia Guinness!

Alam Semulajadi dan Pengembaraan

Terdapat banyak tarikan baru untuk para pengunjung yang bakal tiba di Pulau Pinang. Dilengkapi oleh rumah kedai 'pre-war' yang mengagumkan dan pusat membeli-belah moden, Sia Boey mempunyai ciri-ciri penuh koin Prangin Canal, pokok-pokok tua dan taman permainan moden untuk kanak-kanak untuk mengeluarkan mengeluarkan peluh masing-masing. Ia juga dikenali sebagai taman arkeologi bandar pertama di Malaysia.

Sementara itu, Pulau Jerejak yang diubahsuai menjadi kegemaran bagi para 'Instagrammers' kerana terdapatnya jeti pelangi, pemasangan Stairway to Heaven dan swing 'Made-for-the-Gram yang menghadap ke garis pantai pulau Pulau Pinang. Mereka yang ingin menghabiskan satu atau dua malam di tengah-tengah hutan hujan yang berusia 130 juta tahun di Penang Hill kini boleh berbuat demikian di Retreat Hillside yang baru dibuka. Bagi pelawat yang ingin dikelilingi oleh beratus-ratus pokok kelapa yang menjulang tinggi, rumah tradisional dan atmosfera kampung nostalgia Melayu, menuju ke Kampung Agong yang terletak di Penaga atau sebaliknya.

Batu Ferringhi

Tech Dome Penang G Force

The Habitat Tree Top Walk

Tropical Spice Garden

Pulau Pinang juga menjadi tempat tarikan baru dengan gelaran dunia yang tiada tandingannya. Anda dapat menguji keberanian anda di Rainbow Skywalk The Top, Skywalk Menara Pertama Menara Dunia Pertama dan mengambil Cabaran Kursus Tertinggi di Dunia di The Gravityz.

Slide Drop Vertical

ESCAPE

The Top

Berdekatan Tech Dome Penang menempatkan Slide Drop Vertical Berdiri Bebas Dunia Pertama. Dikenali sebagai Jambatan Ribbon Stresed Tertinggi Tertinggi di Dunia, The Habitat Penang Hill's Langur Way Canopy Walk membolehkan para pengunjung melihat pemandangan lembah hutan yang tidak dapat dijangkau oleh akal dan Laut Andaman. Entopia oleh Penang Butterfly Farm ialah Butterfly and Insect Sanctuary Pertama Tropical World manakala ciri terbaru ESCAPE - Waterplay merangkumi aktiviti air yang menarik termasuk Slide Water Longest di Dunia. Lebih di tanah besar di Batu Kawan, para 'shoppers' barangan murah boleh memulakan aktiviti membeli-belah di Design Village - pusat membeli-belah terbesar di Malaysia.

ESCAPE

Kebudayaan dan Warisan

Pulau Pinang amat menyerlah dengan sejarah yang semakin berkembang dengan keselesaan moden serta merupakan permata yang sangat berharga dari segi budaya dan warisan dengan kepelbagaian. Permata besar kolonial di bandar ini, rumah-rumah Peranakan dan rumah yang mewah duduk berdekatan dengan pencakar langit moden dan kafe-kafe yang unik.

Pembuat songkok

Tukang kraf tradisional masih berada di sekitar kedai-kedai runcit orang Cina sementara pembawa beca masih ada sehingga kini untuk membawa para pengunjung bersiar-siar di Pulau Pinang. Pengiktirafan antarabangsa telah diberi perhatian kepada Pulau Pinang kerana banyak perayaan yang diperbaharui.Pada tahun 2019, CNN telah menyenaraikan Pulau Pinang sebagai salah satu daripada '"Best Places to Visit for the Ultimate Asia Experience"' dan menyenaraikan George Town sebagai salah satu "13 Bandar Paling Indah di Asia". Pada tahun ini, Pulau Pinang menambah 'feather in its feather-laden cap : The Telegraph' juga menyenaraikan Pulau Pinang dalam 'Six of the World's Most Thrilling Long Haul City Breaks.'Setiap tahun, Festival Hantu Lapar dirayakan pada skala besar di Kuil Tua Pek Kong di Jalan Pasar di Bukit Mertajam. Jawatankuasa kuil di sini dikenali untuk membina dan membakar effigy kertas tertinggi dan terbesar. Kuil Tua Pek Kong berusia lebih dari 120 tahun dan mengambil masa kira-kira 20 minit perjalanan dari feri dan terminal bis Butterworth ke sana.

Makanan dan Gaya Hidup

Makanan Tepi Jalan di Pulau Pinang amat terkenal di dunia dengan kepelbagaian dan kualiti makanan yang luar biasa. Pada tahun 2018, Conde Nast Traveler menamakan Pulau Pinang sebagai "Asia Next Great Foodie City". Pada tahun 2019, CNA Luxury memaparkan adegan makan yang hebat di Pulau Pinang manakala Mirror Online menyenaraikan Pulau Pinang sebagai salah satu daripada "30 Bandar Terkemuka Terbaik untuk Makanan Jalanan" di dunia.Buah-buahan segar, sayur-sayuran dan rempah yang terdapat sepanjang tahun, Balik Pulau menyumbang kepada reputasi Pulau Pinang sebagai modal makanan Malaysia. Pusat luar bandar menawarkan pelbagai rahsia tersembunyi di Balik Pulau seperti roti gula, jus pala, pisang goreng dan kentang goreng. Kawasan-kawasan seperti Batu Kawan dan Bukit Tambun di Seberang Perai mempunyai banyak pilihan mi udang dan makanan laut panggang kerana berdekatan dengan kawasan menjala ikan.
Perayaan dan Festival

Di samping perayaan keagamaan dan kebudayaan, Pulau Pinang meraikan pelbagai  acara seperti Festival Fiesta Air Panas Pulau Pinang, Festival Makanan Antarabangsa Pulau Pinang, Festival Durian Pulau Pinang, Festival Balik Pulau, Perayaan-perayaan Warisan George Town, Festival Pulau Pinang, Pulau Pinang Festival Bukit, Festival Bon Odori Pulau Pinang, Festival Padi Antarabangsa Pulau Pinang, Pesta Sastera George Town, Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang, Pesta Naga Antarabangsa Pulau Pinang, Pesta Butterworth Fringe dan banyak lagi.

Chingay

Pesta Bot Naga

Pesta Belon Udara Panas Pulau Pinang

Lihat kalendar peristiwa dan masa lawatan anda bertepatan dengan banyak perayaan budaya dan kesenian yang berlangsung sepanjang tahun! Kemas kini terkini mengenai acara akan datang disenaraikan di mypenang.gov.my/events/all-events/


Lukisan pada kontena merupakan salah satu usaha Penang Global Tourism menarik kedatangan pelancong dari kalangan belia

Penang Global Tourism juga akan mengambil bahagian dalam Pameran MATTA Kebangsaan di WTC, KL dari 1 hingga 3 Mei dengan mengadakan delegasi kira-kira 16 hotel dan tarikan.

Sebahagian hotel dan agen pelancongan yang mengambil bahagian dalam Roadshow Experience Penang 2020

Buat masa ini di Pulau Pinang, usaha dan pelan bersepadu dilaksanakan untuk memulihkan penurunan perniagaan di sektor pelancongan. Pelan tindakan pemulihan bersepadu ini melibatkan Persatuan Hotel Malaysia (MAH), Bab Pulau Pinang; Persatuan Pelancongan Cina Malaysia (MCTA), Bab Pulau Pinang; Persatuan Pelancongan & Pelancongan Malaysia (MATTA), Bab Pulau Pinang; dan Persatuan Tarikan Pelancongan Pulau Pinang (ATAP) di mana pakej-pakej khas diwujudkan untuk mempromosikan Pulau Pinang secara agresif kepada agen-agen domestik dan luar negara.


Sesi penerangan bersama kakitangan Ghost Museum

Penang Global Tourism juga akan menyampaikan mesej kepada orang awam mengenai langkah-langkah keselamatan yang telah dilaksanakan di Pulau Pinang di semua peringkat dan kawasan, terutama di tempat masuk dan tempat menarik, hotel, pengangkutan awam dan sebagainya.

Experience Penang 2020 Roadshow di Pullman KLCC

Untuk maklumat lanjut mengenai 'Experience Penang 2020 Roadshow,' sila layari :

Laman Web: 
mypenang.gov.my

Facebook: 
Penang Global Tourism

Instagram: 
penang.experience

Twitter: PenangXperience
LinkedIn: Penang Global Tourism

1 comment:

  1. semoga dipermudahkan segala urusan kita dalam membendung penularan wabak penyakit covid-19 ni. aamiin

    ReplyDelete

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest
Intellifluence Logo

Follow My IG

Adidas

Domain murah

Rezeki Travel

Popular Posts

Blog Archive

Followers

Rezeki Bulanan

BTemplates.com

Shopee

Copyright © Qisstiera | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com